Vaříme s Mauštou: Fitness ovesné sušenky.

9. dubna 2015 v 0:00 | Maruška H. |  Vaříme s Mauštou
Dnešním článkem bych chtěla slavnostně otevřít novou rubirku Vaříme s Mauštou. Kdo mě zná, ví, že neumím uvařit ani vajíčko a popisování receptů mi taky zrovna dvakrát nejde, takže to bude zajímavý :D. Protože se snažím zhubout a navíc mám dodržovat jaterní dietu, vařím si převážně doma. Je to mnohem lepší, protože vidím, z jakých surovin jídlo je a jestli ho můžu, nebo ne.

Receptů na ovesné sušenky jsem vyzkoušela už hromadu a nikdy to nebylo úplně to ono. Tím, že držím dietu sem hledala více dietní recept a né mouku, s kilem másla a cukru. Prostě něco, co bych si mohla bez výčitek dát, když mám chuť na sladký. Dokola jsem zkoušela různé recepty a nikdy to nebylo to, co jsem chtěla. Až do nedávna, kdy jsem narazila na nezvyklou variantu s jogurtem, vyzkoušla jí a neuvěřitelně mi to chutnalo!



Co potřebuješ:

Na ovesných sušenkách mě baví, že se dají udělat z věcí 'co dům dá'. Je jen potřeba mít věci na základ a pak už si můžete sušenky vytunit podle chuti. Například sušeným ovocem, strouhaným jablkem, banánem, kokosem, různýma semínkama, oříškama, mandlema a pro mlsnější třeba čokoládou, nutelou nebo burákovým máslem.

na 2 plechy sušenek:

250g iovesných vloček
250g i bílého jogurtu x
xssxiiiiii3 i lžičky kypř. práškuj
iiiiiiii3ks i vejce xxxixxxxxiiiij
iiiihrst iconflakesůccccii
xxxi med xxxxxxxx
skořicexx


Postup:

Nejdřív si rodrtíme kukuřičné lupínky a vločky. Stačí jen trochu, aby v těstě nebyly velké kousky. Teď použiju frázi, kterou jsem se za mé léta vaření naučila. Do větší mísy vsypeme suché suroviny. To znamená vločky, cornflakesy, kypřící prášek, skořici a kdo má a chce, tak oříšky, sušené ovoce, semínka apod. My jsme doma kromě pomerančů od babičky - které nejím, jiné ovoce neměli a mandle a oříšky máma vyplyncala na mazance (díky mami), takže moje varianta se nazývá 'Ovesné sušenky pro chudé' - nebo prostě pro takový chudinky jako já, co mají prázdnou jak lednici, tak i špajz.
Pokračujeme v receptu. Suché suroviny máme smíchané, tak na řadu přicházejí vlhké suroviny? Netuším jak se jim říká, na takovém levelu vaření ještě nejsem, ale co znamenají suché vím!. Takže do suchých dáme vlhké - vejce, jogurt, podle našich chuťových buněk med a ještě jsem použila vanilkový lusk.

Všechno dobře promícháme a na pečící papír uděláme z těsta malé bobečky. Tenhle recept je super v tom, že se těsto neroztéká a drží tvař, tak je klidně můžete dát blízko sebe. V téhle fázi je nejlepší do těsta položit nakréjené ovoce, nebo čokoládu. Hotový plech dáme do trouby na 180C a pečeme cca 10-20 minut, dokud nezezlátnou a neztuhnou.








Uznávám, že vypadají trochu jako bramboráčky, ale chutnají vážně dobře! Toho jogurtu jsem se prvně bála, protože jsem si nějak nedokázala představit, že ho šoupnu do trouby a on ztuhne, ale nakonec mě mile překvapil. Oproti jiným receptům jsou sušenky hezky vláčné, v troubě nezmění tvar na palačinky a chutnají mi i samotné. Máma i brácha mi je chválili a do rána celý talíř zmizel - a to je známka toho, že chutnaly :) !.

Co ty a kuchyně? Vaříš, pečeš, nebo do ní chodíš jen jíst?


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ronnie Sparks | E-mail | Web | 9. dubna 2015 v 10:47 | Reagovat

Vypadají moc dobře, někdy je zkusím :-)

2 M. | E-mail | Web | 9. dubna 2015 v 14:11 | Reagovat

Zajímavý recept..někdy vyzkouším :)

3 Melissa | Web | 9. dubna 2015 v 14:21 | Reagovat

Vypadá to fakt dobře:)Jestli chceš,mrkni ke mně na blog,najdeš tam pár článků o zdravém životním stylu i několik receptů na zdravá a chutná jídla:) :-P

4 ellie's' - untrue.blog.cz | Web | 9. dubna 2015 v 16:52 | Reagovat

mňam ty recepty si opíšu :)

5 Van Vendy | Web | 10. dubna 2015 v 12:43 | Reagovat

Máš pravdu v tom, že je dobré si připravit nejdřív suchou směs, která se lépe promíchá) a pak přidat to ostatní. Možná bych to nazvala mokrá směs, nebo prostě tekutá směs. :-D
Sušenky vypadají opravdu na výbornou a velmi chutně!
Pobavil mě nový výraz "vytunit sušenky" On teda není tak nový, ale poprvé jej slyším v souvislosti s jídlem. :D

6 steel32 & darthnellr | Web | 10. dubna 2015 v 23:46 | Reagovat

musíme někdy zkusit místo těch našich prasárniček, vypadaj fakt úžasně! :3

7 Maruška H. | E-mail | Web | 11. dubna 2015 v 0:19 | Reagovat

Děkuju :)

[5]: Mokrá směs zní ideálně :D!. Já jsem napsala vlhká schválně, v domění že udělám vtípek:-? :-D . To jsem ráda, že tě mé vytuněné sušenky pobavily :D Už jsem se bála, že můj smysl pro humor nikdo nechápe.

8 Sayushka | Web | 11. dubna 2015 v 2:01 | Reagovat

To bych mohla někdy zkusit :)
Já celkově moc nevařím, v naší domácnosti vaří spíš přítel :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama